Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

tua dan muda

kerut di wajahnya seakan-akan  menceritakan jalan panjang hidupnya satu realiti hambaNya di tanah Dia
garis-garis yang elok berlengguk  seakan-akan memujuk hati untuk lupakan segala cacat cela yang pernah ada untuk lantas lembutkan hati untuk memaafkan
Allah..

damai hati dalam menjamah menu marhaen bersama
sambil mencuri pandang wajah berkerut seribu itu
kesal dalam hati mula menjengah
bila mana pernah wujud perasaan benci
bila mana rasa ketidakadilan 
yang salah bertandang pada mulanya

akukah yang zalim
yang gagal bersabar dan bersyukur
atau diakah yang zalim
yang mendokong autonomi dewasa
atau situasikah yang zalim
yang hilang titik graviti sabar

p/s : kita semua perlu toleransi.

"I did not mean it, never!"

kadang-kadang kita sedih
dengan apa yang dia lontarkan (thought, critics perhaps anything ..)
bukan sebab kata-kata itu

sebab kita tak expect dengan kata-kata tu
sebab kita expect dia dapat kenal kita
dan tak kan sesekali luahkan kata-kata tu

kita harap yang dia dapat kenal kita
walaupun kadang-kadang
kita (at the moment) bukan kita
faham?

maksudnya
kita mungkin terbawak dengan emosi
yang sebab kita bertindak diluar logik 
senang kata "I did not mean it, never!"

betul la orang kata
"terlajak perahu boleh diundur,terlajak kata...." (sambungkan sendiri, aku tak ingat)

p/s: i am sorry. but may you see yourself first? 

jiwa manusia atau android?

benda yang paling aku tak paham
semua org (mostly la kot) akan mempersoalkan itu ini
dengan nada dogmatik (tanya bukan untuk tahu atau cuba memahami, tapi untuk tunduk pandangan mereka)

contohnya, budak yang macam aku yang tergedik2 nak jadi doktor jugak.

"kenapa kau nak jadi doktor?"

"kenapa kau masuk bidang ni?"

banyak yang suka skeptis bila bertanya, job lain tak pulak?

kalau jawab sebab duit, 
baik buat bisnes,
doktor bukan gaji banyak sangat pon,
kan? 
HO around 4K lebih, dengan azab nya sekali (kata pengalaman depa2 yg jadi HO la )

kalau jawab (jawapan skema lama), nak tolong orang
rasa diri sendiri pon tak tertolong


bla bla bla yada yada

bagi aku,
senang fikir dan hadam
apa-apa ja pekerjaan kita - 
macam mana kita nak develop benda tu as one of the things nak gapai REDHA ALLAH!

sebab titik tolaknya bermula pada purpose of us upon this life 
as a muslim, we believe mankind is the khalifah and His slave.
matlamat didunia hanyalah temporary je
maka, carilah matlamat anda yang mampu …