jiwa manusia atau android?

benda yang paling aku tak paham
semua org (mostly la kot) akan mempersoalkan itu ini
dengan nada dogmatik (tanya bukan untuk tahu atau cuba memahami, tapi untuk tunduk pandangan mereka)

contohnya, budak yang macam aku yang tergedik2 nak jadi doktor jugak.


"kenapa kau nak jadi doktor?"


"kenapa kau masuk bidang ni?"


banyak yang suka skeptis bila bertanya, job lain tak pulak?


kalau jawab sebab duit, 

baik buat bisnes,
doktor bukan gaji banyak sangat pon,
kan? 
HO around 4K lebih, dengan azab nya sekali (kata pengalaman depa2 yg jadi HO la )

kalau jawab (jawapan skema lama), nak tolong orang

rasa diri sendiri pon tak tertolong


bla bla bla yada yada


bagi aku,

senang fikir dan hadam
apa-apa ja pekerjaan kita - 
macam mana kita nak develop benda tu as one of the things nak gapai REDHA ALLAH!

sebab titik tolaknya bermula pada purpose of us upon this life 

as a muslim, we believe mankind is the khalifah and His slave.
matlamat didunia hanyalah temporary je
maka, carilah matlamat anda yang mampu didokong sampai eternally (afterlife).

sunnatullah.


kalau kita betul2 niat baik untuk berbuat baik, one day Allah akan tolong kita balik

dengan cara yang mungkin kita tak expect langsung.

yang pasti apa2ja job tu bukan matlamat

tapi alat untuk gapai matlamat.

ustaz hasrizal jamil dengan quote dia yang femes


"erti hidup pada memberi"


kita bukan robot

kita manusia yang ada jiwa
jiwa yang macam mana?
you choose.



Comments

Popular Posts