Skip to main content

walk away or give a shot

Dalam hidup ini, kita boleh pilih untuk "walk away" or "give a shot".

Ada kala, "walk away" can be disastrous step that we had ever had. So do "give a shot"

[stop 5 minit.......blank]


Situasi 1 


Ada sorang budak perempuan ni ada masalah nak tentu whether dia sayang or not ayah dia. Sebab kisah dia bukan tipikal like any other girl yang always hope to be her daddy-girl. Sebab ayah yang dia ada bukan tipikal jugak.

Atas nama agama, ayah dia menghalalkan poligami dan budak perempuan ni hasil poligami lah. Boleh pulak halal ke haram ye? Haram bila ayah dia masih bekeupayaan untuk kerja tapi memilih menjadi raja di rumah without doing nothing yang generate nafkah.

bila jadi camtu dia benci ayah dia.

tapi time dia serabut nak spm, ayah dia comfort dia. dia sayang.

tapi time ayah dia pukul adik dia in public sebab kesalahan adik - tertinggal barang dalam teksi. dia benci.

tapi time dia jaga ayah dia dekat hospital. dia mula simpati. rasa bersalah sebab pernah ada rasa benci.

tapi time ayah dia sumpah seranah dia dan adik-adik.tak kira la in public or not. dia benci.

kalau dia "walk away" dari masalah ni , boleh jadi budak ni masuk wad gila. tak pun end up ada disorder ke hapa in future. jiwa kacau la.

kalau dia "give a shot" untuk face-to-face dengan ayah dia, ayah dia mungkin tibai dia sampai lembik. tak pun orang sekeliling akan cop budak tu anak derhaka. 

"walk away" or "give a shot"

?


Situasi 2

Rumet dia kaki clubbing, crush on girl ( jantina rumet dia XX ). dia ni bagus mula-mula ajak solat berjemaah sekali. "give a shot"

tapi bila rumet dia buat hal merokok dalam bilik depa. dia pindah bilik. "walk away"

perspektif " walk away" or "give a shot" ni perspektif aku. it's always debatable between these two. 

Situasi 3 

dia ni pandai dari zaman sekolah lagi. top five katanya. subjek sains paling senang nak cekau A+ tapi subjek bahasa, sejarah susah sket kata dia.

jadi sepanjang hidup dia, dia nampak orang yang fail dalam exam dia.

dia cakap orang tu bodoh. 

even dia tak tau yang orang tu mungkin sebab dia fail.

mak ayah dia masuk hospital ka? mungkin

perang kemelut diri sendiri waktu exam ke? mungkin

orang fitnah dia ke? mungkin

tapi sebab dia sentiasa hidup dalam kecemerlangan kegemilangan yang rekod dia atas slip result. tak nampak sebab semua tu. yang dia tau cuma cakap "asal kau bodoh sangat?"

tapi bila Allah uji dia sket (katakan dia dapat C ke subjek tu), dia nangis pulak. kata dia, " aku dah usaha sungguh-sungguh kenapa Allah tak nampak usaha aku?"

ni la masalahnya kalau dia nampak bentuk bantuan Allah cuma senarai A dalam slip result tu. kamon la wei. luas sket hati kau boleh?

"walk away"  - kalau dia masih dalam tahap pemikiran macam ni. give a shot kalau dia cuba take a few leaps to try to understand people and stop from being insensitive as well.


Comments

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…