Skip to main content

Reality

Our colours come alive when I collide

With you - Kaleidoscope by The Script

Just had a nice catching up with my girls.  Now, I am in Year 2 MBBS. I started to flashback of everything that happens after the school life. The seventeen years old of me that struggling with SPM ( A Malaysian national examination for high school), in that phase I am confident that I will score in SPM despite the multiple failure in Add Maths. Hahaha

But I forget that I always do not know what is coming ahead and I must keep my guard against it. Then, the cascade events of sad, despair, frustration and you name it all happens just like the sea waves that strongly hit the rocks. I repeated my foundation, the college that might be close and facing the facts that I might not have a chance to further my studies.

But Alhamdulillah, there is still a place that accept my application as there is second intake. Trying to be berlapang dada as much as I could.

You know that high school friends are always become the long-lasting friends insyaAllah till Jannah. They are the best people of my life. You will feel no distant even everybody just get busier - university stuff, relationship??? haha. But you just know that they are always in your Dua'a.

They are indeed a precious gift from Allah.

Afiqah pernah cakap "A strong friendship doesn't need daily conversation, doesn't always need togetherness, as long as the friendship true enough, true friend will never part".

SubhanAllah. This is soooooo beautiful. Afiqah just know my feeling to put in a word. I really miss all of them. Beta girls, Zenith girls, my dorm mates and everyone! Susah-susah zaman sekolah, kita still boleh gelak2 dengan kawan semua. Kawan2 yang dah paham kita ni macam mana, kawan yang kalau dia marah tegoq pon sebab dia care dan sayang bukan sebab nak jatuhkan maruah kawan tu. Study sama2, jatuh bangun sama, baca al-Mulk sama2 even time tu dah mengantok gila baru habis prep malam, solat 5 waktu insyaAllah diawal waktu sebab kawan2 jugaklah yang paksa pi surau, stay-up guna lampu koridor je, gosip satu dorm bila ada sorang tu dapat parcel dari seseorg atau benda2 yg memang kontroversi gila time tu. 

Jerih, payah, susah, senang time 2 tahun tu.
Alhamdulillah berkatnya semua score SPM.

Post-SPM life tu lah paling mencabar sbb dah xdak dah kawan2 tu dekat depan mata kita. You just keep moving on and holding on.

Sebab masing2 dah bukak chapter baru dalam hidup

+ chapter dah mula suka dekat orang
+ chapter bina Baitul Muslim
+ chapter dah sarat mengandung
+ chapter pening nak pkiaq tajuk fyp
+ chapter exam yang mcm tak habis2 ja 
+ chapter yang stuck jadi student smpai PhD (InsyaAllah)

and you will never what the chapter is about until you in it.

p/s: This new template just boost my motivation to keep blogging. wheeeee~~~~

Comments

Zafirah's Instagram

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…