Skip to main content

bebels 2017

next week dah start posting baru. peadiatrics. ngee! seram! dan macam kebiasaannyalah time posting break lah kau boleh start berblogging pon. itulah kalau tetiba ada rasa nak rant on something. baru selamat survive dua posting yang penuh air mata gugur di kertas-kertas nota A4 dan kadang-kadang atas Kumar and Clark's, yang aku rasa macam lambat macam sloth nak habiskan satu2 posting. tapi rasa macam kejap like you are passing methane gas pon ado. 

dalam minggu2 posting ni, mesti ada satu minggu yang kau jadi stress, baca buku teriak sat, lap2 air mata baru boleh study balik. huh? nampak kan stress dia tu? and how I cope with this too much overwhelming stress, i will text my beloved friends. sebab kadang2 kita stress bukan nak solution ke hapa bila call, just want a shoulder to lie on. ceywah. tak dak la. just dont want to keep to bottle up all the emotion. kang explode naya.

long case aku last medical posting hari tu. aku present bronchial asthma. the diagnosis is acute axacerbation of asthma. AEBA. first time masuk medical ward, sumpah rasa dyslexic bila tengok semua abbreviation. CCF? USA? UNC DM (uncontrolled diabetes mellitus -_-') seminggu lah buat kamus abbreviation yang ada la dalam sehelai. hahaha okay back to my long case. long case ni memang exam yang hang kena clerk patient dan then buat physical examination on your patient depend on her/his chief complaint. pastu sesssion serang menyerang oleh specialist hospital situ. discussion session. takut gila. aku still tak boleh get away my nervousness when presenting case. and i hate it a lot. when i get nervous, kau present pun tak smooth and tak convincing. so sad. 

tapi prof kz selalu advice, this is the time that you have to instill the love of learning and know all the disease for the sake of being a doctor. now, we are still lacking of cardiologist, nephrologist and our patient have to go all the way to Sultanah Bahiyah's for specialist services. I dont think it should be happening. so the challenges is on you lah to become a specialist later.

memang rasa dilate ja pupils kau bila dengar advice macam ni but it aint' easy. gila jugak nak setel posting every posting. memang very exam tawakkaltu'alaAllah. Ya Allah, Kau permudahkan setiap jalam-jalan ku dan berikanlah aku jiwa yang besar untuk menempuh semua ni. (urut dada. inhale. exhale)

rasa nak quit medicine tu sebenarnya sentiasa ada. haha. tengok makcik pokcik cleaner tengah cuci toilet, sapu daun kering, memang rasa nak kerja tu ja. HA HA HA. tapi bila kawan-kawan dan kakcik cakap aku ni jenis tabah dan degil jugak to be in medicine field, aku gagahkan diri jugak. susah memang susah tapi dah ni jalan yang kita pilih dan Allah juga mengizinkannya, maka kita hwaiting!!

maka, pembuka 2017 yang mana bulan disember ni aku selamat lah umur duapolohtigatahun. gila gila gila. aku rasa aku baru ja celebrate duapuluhduatahun last month. dah masuk 1/3 of twenties. umi pon dah umur 53 this may, cepatnya masaaaaaa. resolution for this year, clerking patient as much as I could and improve and improve my physical examination skills. hang kena praktis banyak-banyak zaf (nota untuk diri sendiri),

study dah nama pun student. (self notes again)


Comments

Popular posts from this blog

Sharing. Unimas. Asasi.

Assalamualaikum! 
Semoga perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saja. InsyaAllah. Straight to the point , Asasi di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Bear in mind, UNIMAS Sarawak ok bukan sabah! Ahah! Budak2 asasi bersarang dekat kampus lama @ Kampus Timur. Kampus Barat – degree ye adek2. Asasi dekat sini. Ada dua, Asasi Sains Hayat dengan Asasi Sains Fizikal.
Ok. One by one dulu. Heee
Asasi Sains Hayat Subjek Teras : Mathematics, Biology, Chemistry, English dan IT (Lecture and tutorial cm biasa. Just biology xde tutorial bagai. Tapi kami ada OSPE dan PBL. 1ST time OSPE, the topic sal basic dalam lab, nak guna microscope cana, anatomic regions on human, bird, katak semua.. then, lecturer akan bagi markah based on kita buat.
PBL – ni la paling aku suka. Basically, PBL ni ada dalam medic je. Tapi for the sake of exposure, asasi sains hayat kat unimas sediakan. Kita will be assigned on biology group, then given a study case. Contoh kalo tajuk Immunology, ada sorang pakcik u…

MY LAUGH THERAPY

Assalamualaikum wbth :)

Duduk sembang sekali dengan umi dan adik-adik, sangatla menenangkan jiwa
and plus, laugh therapy.


"la, ni pasai apa mulut hang ni adik"
"hmmm dia ni, dok buat lompat bintang, pokkkk tangan kanan kawan dia kena"
"ha, hat tu farid la"
"ada kawan saya berak dalam kelas", adik.
"alooo...kesiannya"
"macam ni...dalam kelas semua kata ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABAWAROKATUH...pastu dia berak", adik.
aku, yah, kakcik, ummi "KWAHAHAHAHAHAHAHA"
"tu la, ada budak tu jalan2,, pok22 keluaq sesuatu dari kaki seluaq" , yah.
"you shouldn't really describe that", ummi.
aku, kakcik "WAAHAHAHAHAHAHA"
"ha, hat dok gelak tu pi smayang", abah.......
*effect bunyi cengkerik*

so guys, spends your moments and cherish it. We never know when it's will come again to enjoy those moments. Family are gifts from Allah and appreciate it. Even we will talk about berak sometimes.. hahaha

Jazakillah doe!!

Assalamualaikum wbth...

Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Highly praised to Allah. May all of us are always in Allah's barakah and rahmah. Officially, I already are in semester 2 of Foundation in Medical Studies. This time, having a good and meaningful relationship with A&P (anatomy and physiology) and not forgetten too, Basic Human Behaviour and Pyschology as well. 


boring gila. hek eleh...  
*betulkan spec*
Just nak habaq pasal seorang hamba Allah yang Allah bagi chance dekat aku untuk rasa kasih-sayang dia untuk Dia jugak akhirnya. Aiseh
Kepada dia yang,
mengajar aku untuk menerima semua orang tanpa sebarang buruk sangka
mendidik aku bahawa Tuhan itu Maha Pengampun dan everyone deserves it and tak dak sapa pun ada tiket untuk halang anybody from feel it,
menyemai dalam hati yang hidup ini solely untuk Dia,
yang ajaq aku untuk berterima kasih seikhlas-ikhlas kepada mereka yang berhak,
and thanks to remind me about Allah as always,
dan tak semua yang kau ajarkan,
mampu ku practise d…